There was an error in this gadget

Friday, 5 December 2014

MAKANAN TRADISIONAL NEGERI JOHOR

LAKSA JOHOR

Biasanya mee yang digunakan ialah spaghetti,
Class gitu orang johor ni,
Kemudian kuahnya pula biasanya menggunakan ikan kembung atau ikan tenggiri
Dan tak lengkap laksa Johor tanpa ulam-ulamannya
Ada limau kasturi yang dibelah dua, taugeh, 
bawang, timun, jeruk lobak, daun kesum dan daun bawang.
Dan akhir sekali, letakkan sambal belacan untuk lebih sedap dan nikmat. 

MEE BANDUNG



Biasanya orang tak panggil Mee Bandung Johor, tapi Mee Bandung Muar
Dan sejujurnya dan merasa mee bandung di Terengganu, Selangor dan tempat lain
Mee Bandung Muar tiada tandingannya !
Mee Bandung Muar ni kalau nak sedap maka perlulah lengkap ramuannya
Tak boleh ada shortcut2 bahan macam sesetengah kedai buat
Jadi, tak peliklah kenapa Mee Bandung Muar harganya agak mahal sedikit
Mestilah cukup binatang2 dalam kuahnya seperti udang, sotong dan ayam
Mestilah ada telur, telur goreng atau telur rebus bergantung pada selera masing2
Mestilah cukup pedasnya :)


SOTO



Soto ada dua jenis iaitu soto nasi dan soto bihun
soto bihun lagi mengancam
Nikmat makan soto pabila soto yang lengkap dengan hirisan ayamnya,
sambal kicap yang pedas, kacang tanah, daun bawang dan paling penting bergedil.


NASI AMBANG



Subhanallah, kecur tengok gambar ni.
Kalau offer memang tak dapat nak menolak lah senang kata
Tapi sesetengah orang tak minat sebab agak complicated menunya
Hidangan nasi ambang yang lengkap lebih kurang macam gambar di atas
Nasi + Ayam masak merah/ kicap pedas + mee kasar + ikan masin + serunding + sambal jawa + sayur + keropok goreng
Kalau datang Johor, silalah cuba nasi ambang yea?
Gerenti puas hati :)

BOTOK-BOTOK




Haaa...kalau yang ni orang luar nampak confirm pelik
Yelah, nampak comot dan serabai je kalau dihidang
Tapi rasanya...ummphhh sedap lagi menyelerakan
Kalau hari-hari biasa susah nak nampak botok-botok ni
Selalunya semasa bulan Ramadhan yang banyak dijual di bazaar
Botok-botok ni sebenarnya hidangan ikan dan ulam-ulaman yang dibalut dalam daun pisang
Daun yang biasa digunakan ialah seperti pucuk ubi, pucuk betik, pucuk mengkudu, 
daun kesum, daun cekur dan daun kunyit.
Sajian ini dianggap berkhasiat kerana tinggi kandungan serat dan kerana ia dikukus. 



No comments:

Post a Comment