Friday, 5 December 2014

MAKANAN TRADISIONAL NEGERI SABAH

Makanan bagi sesuatu kaum merupakan identiti dan pengenalan bagi sesuatu kaum.  Terdapat banyak jenis makanan dalam masyarakat Kadazandusun.  Biasanya kita dapat melihat pelbagai jenis hidangan ini di musim perayaan.
Selain perayaan, biasanya masyarakat kadazandusun yang tinggal di kampung masih mengamalkan cara makanan secara tradisional ini.  Kita juga dapat melihat dan merasa hidangan seumpama ini pada masa upacara seperti perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat kadazandusun.  Makanan masyarakat kadazandusun amat berbeza dari kaum-kaum yang lain yang terdapat di sabah.  Selain lazat, sudah tentu ianya juga mempunyai keunikan dan keistimewaan yang tersendiri.

Masyarakat Sabah telah dianugerahkan dengan pelbagai jenis makanan.  Hal ini demikian kerana, keadaan semulajadi bentuk muka buminya yang benyak membekalkan sumber pencarian makanan kepada penduduknya. 
Contohnya, laut dan sungai yang dibekalkan dengan pelbagai jenis ikan, udang, dan sebagainya. Hutan rimba yang ditumbuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan liar, herba, buah-buahan dan didiami pelbagai jenis hidupan liar.Kebiasaan ini diamalkan oleh lebih daripada 30 golongan etnik yang mana lebih dipengaruhi dengan cara hidup dan keadaan persekitaran tempat tinggal etnik tertentu.

Masyarakat kaum kadazandusun di Sabah telah mengamalkan cara pemakanan tradisi sejak turun temurun dan masih diamalkan sehingga ke hari ini.  Antara makanan tradisi yang terkenal ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan , Sup Mahuk Liling dan lain-lain,disediakan dalam pelbagai cara. Petagas
Hinava Tinggi
AmplangNo comments:

Post a Comment